מתקפת הריאליטי על הערוצים הישראליים ממשיכה. בעוד בארה"ב הייתה אחראית לזה שביתת התסריטאים, בארצנו הקטנטונת אפשר להסביר את מתקפת הריאליטי בעיקר בהתדלדלות המשאבים וברצון להיות כמו ארה"ב בכל דבר.
הריאליטי החדש "המטבח" מבוסס על פורמט אמריקאי שנקרא "מטבחי הגיהינום" וכבר מהפרומו, שכלל שימוש נרחב באש ולהבות, ברור שבפורמט הישראלי רצו להישאר נאמנים ככל האפשר למקור. בגרסא המקורית השף הראשי הוא השף הבריטי גורדון רמזי אשר ידוע בקשיחות שלו ויותר מכל בגסות שלו. רמזי לא מתבייש לצעוק, לקלל, להשפיל ואף לתת צ'פחות פה ושם כדי להוציא מהנתינים שלו במטבח כמה שיותר. זהו בעצם הבסיס לפורמט - סיר של לחץ והשפלות שרק המתמודד בעל העצבים הכי חזקים, יכול לצאת ממנו מנצח. להובלת הגרסא הישראלית נבחר השף בעל המוניטין, עזרא קדם שמסעדתו "ארקדיה" היא אחת המסעדות המובילות בארץ. עזרא קדם ידוע כשף קפדן וקשוח שאינו מתפשר, אבל כבר אחרי התכנית הראשונה ניכר כי ביקשו ממנו להיות נאמן למקור, לצעוק ולהשפיל, אך אין ספק שזה לא חלק באישיותו כמו אצל גורדון רמזי ולכן מדובר בגרסא יחסית רגועה במינון ההשפלות והצעקות.
חוקי המשחק
בראש המטבח עומד כאמור שף מקצועי, השף עזרא קדם. שנים עשר מתמודדים, חלקם בעלי נסיון בבישול וחלקם רק חובבי בישול, נבחרו להשתתף במשחק. הם מתחלקים לשתי קבוצות, קבוצה כחולה וקבוצה אדומה, כאשר הפעם הם התחלקו לנשים מול גברים. כל קבוצה מקבלת מטבח משלה וסו שף שאחראי לפקח אחריהם עבור השף הראשי. לצורך הסדרה, הוקמו מטבח כפול ומסעדה גדולה שחצי ממנה מקבלת שירות מהמטבח הכחול וחצי ממנה מקבלת שירות מהמטבח האדום. המתמודדים צריכים להוציא הזמנות במהירות האפשרית, כל קבוצה לחצי שלה במסעדה. כל מנה עוברת ביקורת של השף קדם לפני יציאתה ואם היא לא ברמה המתאימה היא נזרקת מיד לפח. לא אחת, לוקח זמן רב עד שיוצא אוכל למסעדה כי הסטנדרטים גבוהים והמתחרים לא מנוסים, כך שהרוב הולך לפח, לא לפני שהאחראי למנה זוכה לקיטונות של רותחין מהשף קדם. בכל פרק, נבחרת קבוצה מפסידה ועליה להעמיד 2 מתמודדים להדחה כאשר מתוכם בוחר השף קדם את המתמודד שעוזב את התכנית. המתמודד שישאר אחרון, יקבל מסעדה משלו בפיקוח של השף קדם, באילת. פרס יוקרתי ומכובד ללא ספק.
האמת צריכה להיאמר, מדובר בפורמט לא מעניין במיוחד שבבסיסו עומדות ההשפלות והלחץ יותר מאשר האוכל. מצד שני, מדובר בפורמט יותר מתאים לאופי הישראלי מאשר "קרב סכינים" האלגנטית. המשחק כולו מבוסס על ההמתנה לכשלון, על הציפייה להשפלה ואין ספק שמחכים לראות דם על המסך. לאחר צפייה בפרק הראשון אני חושב שעזרא קדם יצטרך לדעת להגביר את הגסות על מנת להוסיף עניין. זה יכול להישמע לכם מכוער אבל זה הבסיס של הפורמט. אי אפשר שלא להתמודד עם העובדות לגבי העדפות הקהל בישראל, אותם למדנו מהסדרה "הישרדות" - העם אוהב צהוב, אוהב תככים, אוהב מריבות ובעיקר אוהב לראות אנשים נלחמים זה בזה. מכל זה יש בפורמט הזה לא מעט ואני צופה לו הצלחה, אם כי קטנה מזו של "הישרדות" כי בכל זאת מדובר בפורמט פחות מעניין.
כבר בפרק הראשון זכינו לראות את השף קדם בוחן את המתמודדים ומבקש מכל אחד מהם להכין את מנת הדגל ובטעימות זוכה לירוק את רוב המנות היישר מפיו לתוך הפח, בדיוק כפי שרמזי נוהג לעשות בפורמט המקורי. די כצפוי בפרק הראשון, הבנות נכנסו להיסטריה והתחילו לריב זו עם זו וגם הבנים שפכו לא מעט טסטוסטרון האחד על השני וכבר נוצרו יריבויות. המריבות של הבנות גרמו לכשלונן ומורן שקפאה על מקומה ברוב הפרק, זכתה להיות מועפת מהמטבח ולחזור הביתה. העובדה שבסופה של התכנית הפרס הוא קבלת מסעדה משלך, יוצר פער ענק בין היכולות שרואים כרגע מהתמודדים ובין הכבוד הגדול לו יזכה אחד מהם בסוף. זה בדיוק הפער שהסדרה אמורה לסגור עד הסוף. מי שיהיה בעל עצבי ברזל ויצליח לבשל היטב בין כל הצרחות, הקללות וההשפלה, יוכל לעמוד בראש צוות במטבח משלו בסוף התכנית וזה גם מה שהכי מדהים לראות.
בקיצור, מי שרצה עוד קצת טראש, עוד קצת גסות, תככים, יריבויות ומריבות יקבל מנה גדולה מזה לאורך הסדרה וההצלחה שלה תלויה בעיני בעיקר בשני דברים:
1. היכולת של עזרא קדם להגביר את האש ואת הגסות
2. היווצרות אינטריגות מעניינות בין המתמודדים
נשאר רק לחכות ולראות איך זה יתפתח.
"המטבח", ימי שני בשעה 21:00, ערוץ 2
צפייה מהנה
את שאר הגיגיו בנושא קולנוע וטלוויזיה תוכלו לקרוא באתרו בכתובת http://www.psychojr.com